Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Κοροναϊός: Μέτρα με ορίζοντα μηνών και όχι εβδομάδων! Η Ελλάδα δεν είναι Κίνα!


                             Του Δρ. Νίκου Μπογονικολού, Προέδρου του Ομίλου Aratos.



Παρατηρώ ότι όλα τα μέτρα, που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι στην σωστή κατεύθυνση, έχουν διάρκεια και πρόβλεψη μερικών εβδομάδων. Μήπως είναι υπεραισιόδοξο το σενάριο ότι σε μερικές εβδομάδες θα έχει σταματήσει η εξέλιξη της πανδημίας;
Μήπως ήρθε η ώρα να σκεφτούμε μέτρα με χρονικό ορίζοντα μηνών αλλά και την αντιμετώπιση των συνεπειών τους στην κοινωνία και στην οικονομία; 
Έχουμε ήδη το παράδειγμα μίας επαρχίας της Κίνας που δείχνει καταστολή του ρυθμού εξάπλωσης του ιού μετά τρεις μήνες. Ας μην αγνοούμε δε ότι δεν είμαστε και απόλυτα σίγουροι για τις κινέζικες στατιστικές από ένα κράτος που δεν φημίζεται για την διαφάνεια λειτουργίας του. Σίγουρα οι Κινέζοι δεν μας έδωσαν καθόλου στατιστικά στοιχεία για τις συνέπειες στην οικονομία τους και φυσικά κανένα στοιχείο για τις κοινωνικές συνέπειες. Ας μην ξεχνάμε ότι η Κίνα και σε μεγάλα γεγονότα όπως πόλεμος σε Ιράκ, μεγάλες κρίσεις απλά χωρίς να μαθαίνει κανένας και χωρίς πολύ δημοκρατία ξεπερνούσε τα οικονομικά προβλήματα με την δύναμη αφενός του όγκου της και αφετέρου της κεντρικά ελεγχόμενης από το κράτος οικονομίας.
Η Ευρώπη και η χώρα μας είναι κοινωνίες εξαιρετικά ευαίσθητες σε κάθε μήνυμα κινδύνου και οι οικονομίες σχεδόν καθόλου ανθεκτικές σε απότομα γεγονότα. Αν αναφέρουμε δε τομείς όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, που είναι σημαντικοί για την Ελληνική οικονομία, και από την φύση τους είναι ευαίσθητοι σε καταστάσεις όπως η πανδημία του κοροναϊού.

Λαμβάνονται λοιπόν μέτρα με ορίζοντα διάρκειας εβδομάδων και επομένως με αντίστοιχη εκτίμηση των συνεπειών τους στην κοινωνία και οικονομία. Όλα όμως δείχνουν την πιθανότητα επέκτασής τους για μήνες.
Αναγκαίο, λοιπόν, είναι, να ξεκινήσει άμεσα ο σχεδιασμός και η αναγγελία “Εθνικού πλάνου αποκατάστασης” με ορίζοντα τουλάχιστον ετήσιο και δυνατότητες επέκτασης.
Ναι είναι ευκαιρία η ανάπτυξη της ψηφιακής λειτουργίας του κράτους και των επιχειρήσεων αλλά χρειάζονται συμπληρωματικές δράσεις όπως κατάρτιση αλλά και καθοδήγηση συστηματική στην χρήση.
Ναι, είναι ευκαιρία η από απόσταση εργασία, τηλεργασία, αλλά απαιτεί γενναίες νομοθετικές ρυθμίσεις για να αποτελέσει δυναμικό εργαλείο της οικονομίας μας καθώς μπορεί να προσελκύσει η χώρα μας και τηλεργαζόμενους κατοίκους εξωτερικού.
Ναι είναι ευκαιρία η από απόσταση εκπαίδευση αλλά απαιτεί συντονισμό στο πρόγραμμα των πανεπιστημίων και των σχολείων. Επίσης αναδιοργάνωση της εκπαιδευτικής ύλης. Είναι όμως και μια χρυσή ευκαιρία να ξεκινήσουμε την από απόσταση διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας παγκόσμια!

Ναι, είναι ένας μεγάλος κίνδυνος που όμως μπορούμε να τον κάνουμε μεθοδικά και ενωμένοι να μετατραπεί σε ευκαιρία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου