Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Η ΑΠΑΤΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Θα έχετε δει και ακούσει φυσικά τις γνωστές διαφημίσεις «ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», με τις οποίες τράπεζες και εταιρείες «πράσινης» τεχνολογίας σάς καλούν να… αυξήσετε το εισόδημά σας παράγοντας ενέργεια από τον ήλιο.
Ας δούμε λοιπόν τα πράγματα πιο ρεαλιστικά, βάζοντας στο τραπέζι κομπιουτεράκι, χαρτί και μολύβι:
Αν υποθέσουμε ότι θα κάνετε μία εγκατάσταση 10kw (η ανώτερη επιτρεπόμενη ισχύς), στη στέγη ή στην ταράτσα (και με την προϋπόθεση ότι η στέγη θα πληροί τις προδιαγραφές, δηλαδή: α. νότιος προσανατολισμός, β. έλλειψη φυσικών εμποδίων που δημιουργούν σκιές, τουλάχιστο 80μ2 επιφάνεια), θα χρειαστείτε:
1.Αποδεδειγμένο εισόδημα άνω των 20.000 Ευρώ (για μία 4μελή οικογένεια) ετησίως και φυσικά όχι μπλεξίματα με τον Τειρεσία, έτσι ώστε να σας εγκρίνει η τράπεζα που θα επιλέξετε ως χρηματοδότη, το δάνειο.
2.Το δάνειο που θα πάρετε είναι 35.000 Ευρώ και θα το αποπληρώσετε ΣΕ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΔΟΣΕΙΣ μέχρι και σε 15 χρόνια. Προσοχή στο μηνιαίες, γιατί ενώ εσείς θα πληρώνετε τη δόση κάθε μήνα η ΔΕΗ θα σας πληρώνει 2 φορές το χρόνο: κάθε 30 Ιουνίου και κάθε 31 Δεκεμβρίου. Αν κάνετε τώρα τους υπολογισμούς σας θα δείτε ότι ενώ παίρνετε δάνειο 35.000 Ευρώ, θα αποπληρώσετε (με τους τόκους) 55.000 Ευρώ, ήτοι 15 χρόνια (Χ) 12 μήνες = 180 δόσεις των 306 Ευρώ έκαστη.
3.Σε ετήσια βάση δηλαδή θα πληρώνετε 306 (Χ) 12 = 3.672 Ευρώ. Τα έσοδά σας από την πώληση του ρεύματος θα είναι περίπου 7.000 Ευρώ το χρόνο, με την προϋπόθεση ότι το σπίτι σας ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ (!) δηλαδή δε θα «καίτε» ούτε 1w, αλλά το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας θα το πουλάτε στη ΔΕΗ. Θα σας μένουν δηλαδή ΜΟΝΟ 3.328 Ευρώ ετησίως. Αν τώρα κατοικείτε κιόλας στο σπίτι υπολογίστε (πάλι με σημείο αναφοράς μία 4μελή οικογένεια) ότι από τα 3.328 Ευρώ τα 1.200 Ευρώ θα πηγαίνουν για τις ενεργειακές σας ανάγκες. Οπότε το κέρδος σας θα είναι περίπου 2.128 Ευρώ ετησίως (!).
4.Θα μου πείτε «καλά είναι και τα 2 χιλιάρικα», όμως εδώ είναι η μεγάλη απάτη από την οποία ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ σας προφυλάσσει: έχει υπολογιστεί ότι τα φωτοβολταϊκά συστήματα ξεκινούν με μία αποδοτικότητα της τάξης του 93-97% στην καλύτερη περίπτωση. Η απόδοσή τους όμως στα πρώτα 5 χρόνια έχει πέσει στο 80% και κατόπιν κάθε χρόνο χάνουν 3-5% της δυναμικότητάς τους. Δηλαδή στα 10 χρόνια το σύστημά σας θα έχει αποδοτικότητα 67% και στα 15 χρόνια μόλις 57%, δηλαδή όχι μόνο δε θα έχετε εισόδημα (η δόση όμως του δανείου θα τρέχει κανονικότατα), αλλά θα πληρώνετε κι από πάνω το ρεύμα που θα χρησιμοποιείτε (!).
5.Και τώρα ο λόγος για τον οποίο η «πράσινη» ενέργεια είναι ένα ακόμη πράσινο άλογο made in ΠΑΣΟΚ: όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο έχουν κάνει καρτέλ και πωλούν συστήματα που ο Γερμανός, ο Ισπανός ή ο Αμερικανός αγοράζουν με 18.000-25.000 Ευρώ αντί των 35.000 Ευρώ. Δηλαδή βγάζουν υπερκέρδη από 80-100% από την πώληση αυτών των συστημάτων, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ. Γιατί αν η επένδυσή σας κόστιζε 20.000 Ευρώ, τότε μιλάμε για άλλα δεδομένα -πιο συμφέροντα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ ΠΟΥ ΕΝΙΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ… ΓΑΛΑΖΙΟΥΣ ΑΝΑΒΑΤΕΣ (ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ).
Απόστολος Κολοβός
Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου